Livretter: Fiskedeller med fritter, grønkålssalat og rødmolade

1/08/2013

Livretter: Fiskedeller med fritter, grønkålssalat og rødmolade

Der er åbnet en fiskehandler nede for enden af min gade. Nørrebros eneste fiskehandler tilmed. Vi har boet på Nørrebro i 6,5 år. Lige da vi flyttede hertil, lå der en "Fisk og Vildt" på Nørrebrogade.Vi brugte den dog ikke rigtig... Det var en lidt mystisk butik; hverken fugl eller fisk, fristes man til at sige. Siden er der vist åbnet en halalslagter der. Som vi heller ikke bruger. Ikke fordi vi ikke vil, men fordi dovenskaben jo nogen gange tager over, og så er det bare meget nemmere at kyle både kød, grønt, brød osv. i kurven i Netto. Men jeg kan nu rigtig godt lide at støtte de lokale butikker; det kræver bare lidt ekstra tid og overskud at gå i flere forskellige. Det var vel egentlig derfor, at supermarkeder til at starte med slog igennem. Men nu ligger der altså både (en almindelig ikke halal-)slagter, en bager, en grønthandler og en fiskehandler side om side lige nede for enden af min gade. Og så skulle man da være et skarn, hvis man ikke hellere ville handle der. Så det har jeg sagt til mig selv; "Thea! du er ikke et skarn" - støt de lokale! Og det gør jeg så nu - det må være mit nytårsfortsæt. Egentlig giver det heller ikke mening andet, for varerne er jo meget lækrere hos dem; grøntsagerne meget friskere når de bliver hentet på grøntorvet hver morgen og ikke kommer i en stor gul lastbil en gang om ugen, og fisken meget lækrere, når den ikke ligger vacuumpakket og til sidst bliver solgt med et tilbudsskilt på, fordi "mindst holdbar til" nærmer sig med hastige skridt. Og selvom råvarerne er lidt dyrere på den måde, så ender det i sidste ende med at blive billigere, fordi jeg ikke også får handlet alt muligt i den berygtede spotvare-afdeling. Jeg kan dog nok ikke se mig helt fri for også at måtte frekventere supermarkederne nogle gange i løbet af en uge; der skal jo trods alt stadig købes mange andre ting end kun kød og grønt.

Men ja, i dag kom jeg så forbi min nyåbnede fiskehandler og gik ind med mindsten på armen og købte fiskefars. Derefter gik vi lige ind ved siden af og købte grønkål, rødbede, bagekartofler, feta og æbler... Og så hjem og lave mad. Mindsten der er et halvt år er begyndt at få rigtig mad nu, og han gnaskede lystigt et par bagte kartoffelbåde og indholdet af en delle i sig = alle kunne lide maden.


Sæt igang (tager ca. en halv time at lave hvis det laves i nedenstående rækkefølge)Hjemmelavede fritter:

1 bagekartoffel pr. person
Et par spsk. olie
1 spsk salt
1 spsk timian


Sæt ovnen på 200 grader og gør en bageplade klar. Skrub dine kartofler og skær dem først i halve og dernæst i skiver på ca. en halv cm. Læg alle fritterne i en frysepose, hæld olie, salt og krydderier i og "massér" godt. Hæld ud på bagepladen og sæt i ovnen i 25 minutter.

Fiskedeller:

Færdigkøbt fars sættes bare direkte på panden - de skla have ca. 12-13 minutter og vendes et par gange undervejs.


Grønkålssalat:

Et bundt grønkål (vurder hvor meget I kan spise ca.)
50 g. "fedtet" feta -f.eks. den fra det mærke der hedder Domyati
1 æble
1 spsk. olie
1 tsk. citronsaft
1 tsk sukker

Skyl grønkålen og skær det ud og hak det helt fint til det har en persilleagtig konsistens. Bryd fetaen med fingerene over og ælt det hele godt sammen med grønkålen. Skær æblet i tern og rør med i og saml til slut det hele med en dressing lavet af olie, citron og sukker.

Rødmolade:

1 rødbede (mellemstørrelse)
4 drueagurker
4 store spsk fromage frais
1 spsk mayonaisse (gerne en god en som f.eks. den fra Urtekram)
1 tsk karry
1 spsk sød sennep
1/2 tsk sukker
salt og peber

riv rødbede og drueagurker på den grove side af et rivejern. Rør resten af ingredienserne sammen og rør agurker og rødbede i. Smag til med salt og peber.

Etiketter: ,

1 kommentarer:

Klokken 1/22/2013 , Blogger Gitte Hjort sagde ...

Det ser mega godt ud!

 

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start