Livretter: Pastakål

12/04/2012

Livretter: Pastakål

 I mit barndomshjem serverede min mor tit (og stadig) en ret bestående af kål, kød og pasta - retten lyder det opfindsomme navn "pastakål"; om det er et navn, vi har givet den, eller om det rent faktisk var rettens navn på det udklip fra et ugeblad, der hang på køleskabet og hvor opskriften stod, vides ikke. En ting er dog sikkert, og det er, at det er blevet en klassiker. Mine forældres nabodreng bedyrede engang efter at have indtaget denne ret, at det var den bedste ret, han nogensinde havde fået. Da knægtens far var kok og han derudover var exceptionelt godt opdraget, må hans udtalelser dog anses for værende tvivlsomme, men det gør den nu ikke mindre god. Den har fulgt mig, da jeg flyttede hjemmefra, og den er blevet videreudviklet mange gange. Baggrunden for rettens succes er dog altid den samme; den er billig, nem at lave og den smager godt. Det er et køkken-kinderæg.

I den oprindelige udgave er der brugt svinekød i strimler og cashewnødder. Da jeg kører på 6. år som studerende, er de dyre cashewnødder for det meste erstattet af ristede solsikkekerner eller ristet sesam. Kødet er blevet til hakket kød, og i den her udgave, som I får opskriften på, hakket oksekød. Der er brugt hvidkål, men alle kåltyper kan i princippet bruges. Det der dog er godt ved hvidkålen er, at den bliver sødlig, når den varmes, og det klæder retten godt. Jeg bruger fuldkornspasta - i den oprindelige udgave kan jeg ikke forestille mig, at det var noget man overhovedet kunne få dengang i 90'erne (måske i en helsebiks). Jeg husker også, at der var chili i originalen; den tilsættes sjældent her, da ældsten ikke vil spise noget, der er "for stærkt".. Men igen; brug hvad du har - ideen er god; kål er godt og billigt.

Denne her udgave er som sagt med oksekød,og jeg har derfor krydret den med lidt farin og paprika, det kan udelades, hvis man vælger svinekød, men er godt i begge udgaver.

Opskriften rækker til aftensmad hos os to dage i træk; to voksne og et barn500 g pasta
400 g hakket kød (okse eller svine)
2 løg
1 dl sesam
2 fed hvidløg
1 tsk tørret rosmarin
1 tsk paprika
1 spsk brun farin
1/2 hvidkålshoved
1 dl vand

evt. chili
salt og peber

En stoooor gryde

Sæt pastaen over og kog den al dente. Imens pastaen koger hakkes løg og steges i en stor gryde. Tilsæt sesam og rør rundt. Kom kødet i og brun det. Tilsæt hvidløg, rosmarin og paprika og steg det igennem mens du rører rundt. Tilsæt farinen og rør rundt igen. Skru ned. Snit hvidkålen i tynde strimler og kyl det i gryden. Tilsæt vandet og læg låg på. Lad hvidkålen falde sammen i dampen under låg i ca. tre minutter. Rør rundt, læg låg på og giv det to minutter mere. Smag til med salt og peber og tilsæt pastaen, rør rundt, læg låg på og lad det lige dampe sammen i et par minutter, mens du dækker bord.

Servér :)

Vil man have chili i, tilsættes det samtidig med de andre krydderierEtiketter: ,

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start